Thursday, December 20, 2012

Cara penyediaan Kolagen Mentah


1.0 Seeweed Kuning / putih

a) Basuh PMC (Pure Marine Collagen) @ Kolagen mentah sebanyak 5/6kali seperti membasuh beras.
b) Rendam semalaman menggunakan air putih ( disarankan dengan air mineral / alkali / R.O dan sbg).
c) Keluarkan Kolagen mentah dan basuh sekali lagi.
d) Rebus Kolagen Mentah dalam 1.5liter - 2liter air dengan suhu sederhana selama kurang lebih 40minit dan dikacau sentiasa.
e) Biarkan ia sejuk sendiri sebelum dipindahkan (dimasukkan) dalam bekas untuk disimpan di dalam pati sejuk.
f) Sejukkan ia di dalam peti sejuk & hasilnya ia akan membentuk seperti agar-agar.
g) Setelah itu, Kolegen yang siap dimasak tadi oleh dipelbagaikan.


2.0 Seeweed Ungu

a) Basuh PMC (Pure Marine Collagen) @ Kolagen mentah sebanyak 5/6kali seperti membasuh beras.
b) Kemudian basuh sebanyak 2 kali lagi dengan air asam jawa.
c) Bilas pula sekali lagi dengan air putih.
d) Rendam semalaman menggunakan air putih ( disarankan dengan air mineral / alkali / R.O dan sbg) yang dicampurkan dengan daun pandan.
e) Keluarkan Kolagen mentah dan basuh sekali lagi.
f) Rebus Kolagen Mentah dalam 2liter - 2.5 liter air dengan suhu sederhana selama kurang lebih 40minit bersama daun pandan (minima 5 helai) dan dikacau sentiasa.
g) Biarkan ia sejuk sendiri sebelum dipindahkan (dimasukkan) dalam bekas untuk disimpan di dalam pati sejuk.
h) Sejukkan ia di dalam peti sejuk & hasilnya ia akan membentuk seperti agar-agar.
i) Setelah itu, Kolegen yang siap dimasak tadi oleh dipelbagaikan.

0 comments: